Sosyal Medya

Güncel

Ä°dlibÂ’de kimyasal katliam

Suriye’de insanlık suçlarının sonu gelmiyor. Rejime bağlı savaş uçaklarının İdlib’de kimyasal silahlarla saldırı düzenlediği bildirildi. Aralarında çocukların da bulunduğu onlarca sivil hayatını kaybetti. Saldırı, 2013’te Doğu Guta’da sarin gazıyla düzenlenen katliamı hatırlattı.



Suriye’de bir insanlık dramı daha yaÅŸandı. Esad rejimine baÄŸlı savaÅŸ uçakları, muhalif grupların kontrolündeki Han Åžeyhun ilçesine kimyasal silahlarla hava saldırısı düzenledi. Önceki gece yapılan saldırıda Londra merkezli Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemevi 11’i çocuk 58 kiÅŸinin öldüğünü açıkladı. Muhaliflere baÄŸlı Ä°dlib SaÄŸlık Müdürlüğü ise yüz kiÅŸinin öldüğünü, 400’den fazla da yaralı olduÄŸunu kaydetti. Bölgedeki saÄŸlık çalışanları, ölü ve yaralılarda ortaya çıkan belirtilerin sinir gazı kullanımına iÅŸaret ettiÄŸini belirtti. Yaralıların bazılarında bayılma, nefes alma zorlukları, aÄŸsından köpük çıkma gibi belirtilerin görüldüğü kaydedildi. Esad rejiminin sık sık klor gazlı saldırı düzenlediÄŸi, ancak bu saldırıdaki ölü sayısı ve kurbanlarda görülen belirtilerin, çok daha etkili bir kimyasal gaz olan sarin kullanımına iÅŸaret ettiÄŸi belirtildi.
 
MOSKOVA REDDETTÄ°
 
Esad rejimi, kimyasal saldırının ardından yaralananların tedavi gördüğü hastaneyi de vurdu. Ä°kinci saldırıda bir hastane ve sivil savunma örgütünün kullandığı bir binanın hedef alındığı açıklandı. Muhaliflerin talebi üzerine saldırıda yaralananları hastanelere ulaÅŸtırmak üzere Hatay’dan 30 tam donanımlı ambulans Han Åžeyhun’a gitmek üzere yola çıktı. Ä°dlib’deki yaralıların bir kısmı Türkiye’ye getirildi. Bu yaralıların arasındaki bir çocuÄŸun kurtarılamayarak hayatını kaybettiÄŸi bildirildi. Öte yandan konuya iliÅŸkin bir açıklama yayımlayan Rusya Savunma Bakanlığı, saldırıyı kendilerinin düzenlemediÄŸini belirtti. Åžam rejimi de sorumluluk kabıl etmedi. Rejim ayrıca dün Ä°dlib’de bir hava saldırısı düzenleyerek 21 sivili daha katletti. 
Esad rejiminin Ä°dlib’deki kimyasal silahlı saldırısı, akıllara 2013 yılında baÅŸkent Åžam’a baÄŸlı DoÄŸu Guta bölgesinde yapılan katliamı getirdi. Rejimin burada sarin gazıyla yaptığı saldırıda bin 400’den fazla kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸti. Saldırının ardından ABD yönetimi ve uluslararası kamuoyu büyük ölçüde Esed rejimini sorumlu tutmuÅŸ, ABD BaÅŸkanı Barack Obama ‘kırmızı çizgilerin’ ihlal edildiÄŸi gerekçesiyle Suriye rejimine yönelik askeri müdahalede bulunacağını açıklamıştı. Daha sonra devreye Rusya girmiÅŸ, Moskova’nın giriÅŸimiyle Suriye rejimi kimyasal silahların ülkeden çıkarılması ve imha edilmesi ile ilgili anlaÅŸmayı kabul etmiÅŸti. Rejim, tüm kimyasal silahını teslim ettiÄŸini iddia ediyor. Ancak ülkede hâlâ zehirli gaz saldırıları gerçekleÅŸtiriliyor.
 
LÄ°DERLERDEN TEPKÄ° YAÄžDI: BMGK ACÄ°L TOPLANMALI
 
Esad güçlerinin Ä°dlib’deki kimyasal silahlı katliamına Türkiye ve dünyada liderlerden büyük tepki geldi.
 
* Beyaz Saray: Görmezden gelinemez. Bu katliam, Obama yönetiminin zayıf politikalarının sonucu yaşandı.
 
* BM Güvenlik Konseyi saldırıyı görüşmek üzere bugün acil gündemle toplanıyor.
 
* Dışişleri Bakanlığı da yayımladığı yazılı açıklamada saldırıyı şiddetle kınadı, uluslararası toplumu rejimin işlediği suçlara müdahale etmeye çağırdı.
 
* Fransa DışiÅŸleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, yaptığı yazılı açıklamada alçak saldırıyı kınadığını belirtti, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi’ni acil toplatıya çağırdı.
 
* Avrupa BirliÄŸi Dış Politika Temsilcisi Federica Mogherini, ‘korkunç’ olarak nitelediÄŸi saldırıdan Esad rejiminin sorumlu olduÄŸunu belirtti.
 
ANLAÅžMADAN SONRA 162 SALDIRI
 
DoÄŸu Guta’da 2013 yılındaki katliamdan sonra ABD ve Rusya’nın anlaÅŸmasıyla kimyasal silah stoklarını imha etme sözü veren Esad rejimi, o tarihten bugüne en az 162 kez kimyasal gazlarla saldırı düzenledi.
 
Suriye Ä°nsan Hakları Ağı’nın raporuna göre rejim son üç yılda en fazla Ä°dlib, Åžam kırsalı, Hama ve Halep’te olmak üzere 162 kez kimyasal silah saldırısı düzenledi. Bu saldırılarda en az 230 sivili öldürüldü. Rejim, son 10 günde biri Hama ve Åžam, diÄŸer ikisi Ä°dlib olmak üzere, 4 defa klor gazı saldırısı düzenledi. 25 Mart’ta Hama’nın Latamne beldesindeki saldırıda 2 sivil ölmüş, 30 kiÅŸi de gazdan etkilenmiÅŸti.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.